Portret de părinți

1 Comment

Ai mei sunt oameni simpli. Și modești. Și sinceri, și muncitori. Și buni. Și demni.

Nu cer, nu strigă, nu se enervează, nu i-am văzut în viața mea să își pună poalele în cap.

Pe tata mi-l aduc aminte încă din copilărie, în curtea bunicilor, cum salva gângănii din tot felul de situații extreme: ba o libelulă prinsă în plasa de la geam, ba un licurici picat într-un borcan, ba un cărăbuș intrat din greșeală în casă care nu mai găsea ieșirea. Uneori, salva albine picate în adăpătoarea de piatră pusă special pentru ele. Le salva, chiar dacă este alergic și i se umflă toată mâna dacă îl ciupește vreuna mai mânioasă.

E calm și pragmatic. Nu ia decizii pripite și nici nu se repede să spună cuvinte doar pentru că i-au trecut prin cap în momentul ăla.

Tata mai e corect până la Dumnezeu și înapoi, și tare îl rănesc nedreptățile. Dar tot pe interior se supără.

Nu înjură la volan, conduce regulamentar, plătește dările către stat la timp, e punctual.

Mama mea este minionă și blândă. Îi plac mult poveștile și se bucură ca o fetiță de orice lucru frumos: de natură, de glumițe spuse de ginere, de o seara liniștita cu familia, de nepoată, de o ieșire la cumpărături cu mine ori soră-mea, de o vacanță la care nu mai spera.

E sensibilă și miloasă. Îi e frică de câini, dar, chiar și așa, tot îi iubește.

E ușor să o faci să râdă, pentru că îi place să fie veselă. E energică și curioasă.

Citește mult, când are timp, și îi place să se arunce cu toată imaginația prin porțile spre alte lumi din cărți.

O mai am pe mama-soacră, care mie tot ca o mamă îmi e. Ea e un om tare bun. Și o femeie elegantă.

Iubește mult florile, și grădina noastră are atâta viață doar pentru că ea vorbește cu fiecare plantă dimineața, când se plimbă prin curte cu cafeaua în mână.

Dacă îi ceri ajutorul, lasă tot și vine. Se sacrifică mult pentru alții, pentru ea mai puțin. E empatică, știe să vindece cu vorbe bune și ascultă cu mare atenție dacă vii să-ți verși oful pe umărul ei.

Eu nu vreau să vă întristez, dar mai am momente din astea, care tot din mine fac parte, și trebuie să le zic.

Ai mei nu au mai avut o vacanță de nu mai știu când, sunt îngrijorați pentru viitorul lor și al nostru, fetele lor, mai tot timpul. Momentele de bucurie sunt mult mai rare decât cele de melancolie.

Mama soacră e în aceeași barcă cu ei, parcă tot timpul se uită cu frică înspre viitorul nostru. Într-una se gândește la cum o să îi fie Dianei peste ani, dacă prinde vremuri mai bune, ori ba.

Prea puțin se bucură ei de prezent, și asta doar dacă îi mai scuturăm noi și le spunem că tot ce contează e că suntem uniți și sănătoși.

Eu acum nu vreau să sar în barca aia cu țara care nu oferă siguranță, care e condusă de te-miri-ce hiene, care nu oferă niciun fel de satisfacție la bătrânețe oamenilor care au muncit de s-au cocoșat. Nu vreau, că mie îmi place tare țara mea, și mă oftic de mor când ajung la concluziile astea.

Dar mă uit câteodată la oamenii ieșiți la pensie mai peste hotare de noi.
Știu, nu ne uităm cu invidie în curtea vecinului, că nu-i frumos, dar încă văd bine și nu am cum să nu remarc oameni cu nepoți acasă și cu fruntea senină, plecați în vacanțe frumoase cu alții de vârsta lor, care savurează un cocktail cu aceeași poftă ca puștii de 20 de ani. Nu am cum să nu remarc faptul că, în alte țări, se poate ca părinții să nu se simtă așa apăsați de viitorul copiilor lor, și să își dea voie ca, atunci când aceștia își iau zborul, să se simtă împăcați, și liniștiți și relaxați că totul va fi bine.

Nici nu vreau să mai spun ce văd la alții și nu văd la noi, că ne enervăm, și nu ăsta e scopul.

Doar că aș vrea să fac cumva să fie bine. Și să LE fie bine. Și nu știu cum.

1 Comments
  • Mihai Chetreanu

    Reply

    E bine să te bucuri de ce ai, Irina, oricât de puțin se fi 😉😊

    Și ca să știi, și mie mi-e frică de câini…. 😀🙃😅🐶

Leave a Comment